CONTACT ME

Assalamualaikum warahmatullah….

Salam hormat kepada semua kenalan, saudara-mara, sahabat handai dan juga pelawat blog ini.

Blog ini asalnya dibina dengan tujuan mengajak masyarakat melihat perjuangan seorang pesakit scoliosis tahap serius yang juga menjadi mangsa “medical negligence”.  Kini, saya telah pun selesai menjalani siri pembedahan & semakin sembuh hari demi hari. Justeru, sebagai tanda kesyukuran ke hadrat Allah s.w.t, saya memilih untuk menyumbang sedikit masa saya bagi membina platform bagi menyalurkan maklumat & sokongan moral untuk sesiapa sahaja yang memerlukan.

Tiada sebarang balasan apalagi bayaran yang saya minta, cuma saya mengharapkan setiap dari pelawat sudi mendoakan kejayaan hidup saya dalam setiap apa yang saya usahakan….

Juga saya ingin mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan terima kasih yang tak terhingga kepada mereka-mereka yang memahami kesulitan saya dan juga yang telah berdoa dan membantu saya tempoh hari. Hanya Allah S.W.T sajalah yang dapat membalas jasa baik tuan/puan dan semoga kalian dirahmati selalu hendaknya.

Wassalam

Nurain Syuhada bt Muhammad

Emel: luv_aein@yahoo.com ( If anybody need to contact me, I would prefer visitors to leave comment n I’ll contact u later, because if u send me direct email, it sometimes may go to ‘spam’, causing me not to realize your email. When u leave comment, please provide me with valid email address, or else, i may be not be able to respond to you.

I’ll try to give response to each email received the soonest possible, please give me sometimes(2-3 days should be enuff) since to reply everything on the spot is a little bit difficult. Priority will be given to those suffering scoliosis n need information.

My original aim of setting up this blog is to help people by giving information for free. Thus, please note that matters discussed in each direct email sent to me will be used for information sharing in my next posts. HOWEVER, it will be strictly filtered n the privacy of the senders will be strictly protected. No doubt of sharing anything…ok?

Regards…..

Last editing done on April 27, 2009 at 5:37 am

Responses

  1. salam akk.. xsangke kecik je dunie nie kn.sye jugak merupakan pesakit scoliosis yg telah buat surgery oleh doc ahmad sabri.sye hrap dpat jumpe akk b4 ur surgery nnti..insyaAllah..saye doakn yg terbaik utk akk.just wanna tell u that doc ahmad is the best! die akn wat yg terbaik utk akk macam die dah wat kt saye dulu.macam mane sye nk contact akk? can i have ur phone no?

  2. slm akak,saye arap akk ade dapat msg saye aritu..nway camne saye nk cntct akk? can i have ur email, utk brtanye lebih lanjut.rase syukur sgt dpt jumpe blog akk nie.

    [THE AUTHOR HAS REPLIED TO YOU THRU EMAIL, PLEASE CHECK!]

  3. Salam NurAein Shahadah,

    InsyaAllah saya ada doakan untuk saudari bersama keluarga saya .Semoga saudari mendapat doa restu dari iilahi, dan sentiasa melindungi saudari.

  4. Artikel Amazing Brace, http://www.macleans.ca/science/health/article.jsp?content=20080123_55198_55198
    tentang spinecor. Brace untuk scoliosis.

  5. saya tak pasti macam mana kesan utk fused patients, tp dr apa yg saya baca, kebanyaka pesakit scoliosis guna spinecor to combat pain.

  6. Salam Nur, saya doakan Nur selamat dlm pembedahan dan sehat cepat, saya kongsikan pengalaman saya dmana anak remaja saya berusia 18tahun juga mendpt skoliosis dan skrg sudah 28degs dmana penghujung tahun 2006 hanya 24degs dan baru disedari oleh saya sendiri. Pada bulan Ogos nanti anak saya akan menggunakan braces spt yg darahkan Dr. Untuk makluman Nur anak saya adalah pasien ke22 pada tahun 2007. Harap Nur tabah kerana masih byk yg mendpt masib yg sama dan sememangnya ada hikmah disebaliknya.

    [THE AUTHOR HAS REPLIED TO YOU THRU EMAIL, PLEASE CHECK!]

  7. Assalamualaikum Nur,
    Mula-mula akak ucapkan selamat sembuh untuk awak dan semuga dapat menempuhi hari-hari mendatang dengan sebaik-baiknya. I cried when i read your article. My daughter who is twelve was diagnosed early this year as to having idiophatic scoliosis. She does not fully understand this but I could see why she was chosen but not her other 2 sisters. It is i think the same reason that u are chosen because you are smart and strong. Saya berharap atas reason yang sama anak saya juga Allah pilih untuk beri dugaan ini. My husband and i cuba menghantar anak kami swimming dan yoga therapy untuk melegakan lenguh-lenguh dan sakit belakang. tapi braces tu tak sampai hati nak buat kerana nampak terlalu menyeksakan. We are praying that she doen’t have to undergo operations..but kita hanya merancang. Anyway hope to meet you one day. It so happened that the doctor yang first diagnosed my daughter is also a scoliosis patient. She has 5 children and didn’t have to undergo any surgeries.. Nur all the best to you and your family. May Allah bless you.

    [THE AUTHOR HAS REPLIED TO YOU THRU EMAIL, PLEASE CHECK!]

  8. Salamm..Bila membaca blog ini, ketabahan dan kepayahan puan menjalani pembedahan demi pembedahan begitu mengharukan saya. Saya baru saja disahkan sebagai salah seorang penghidap scoliosis. Dan tahap kebengkokkan tulang belakang saya telah mencapai kepada 50% bengkok. Saya perasan penyakit ini telah lama semenjak saya masih lagi disekolah rendah. Keluarga pun tak banyak ambil peduli sangat. Cuma dua hari kebelakangan ini saya rasa tak sedap hati dan ambil keputusan untuk membuat pemeriksaan rapi dan akhirnya Dr Mahamood dari DEMC mengesahkan saya mengidap penyakit scoliosis dengan tahap bengkok 50%dari tulang asal. Dan keputusan yang diberikan oleh beliau adalah perlu pembedahan dilakukan walaupun pembetulan hanya dapat dibuat 80% daripada tulang asal. Kos diberitahu adalah dalam RM40 000 di hospital swasta. Manakala Govern hospital adalah Rm 7-8000 untuk besi sahaja. Dia akan cuba rujukkan saya kepada hospital HUKM @ HKL.. Saya tak tahu nak cerita apalagi. Saya sudah berkahwin dan mempunyai anak 2 orang yang berumur 3 tahun dan 8 bulan yang masih lagi menyusu badan. Saya perlukan pendapat..boleh bantu..my email:gnaniayu@yahoo.com

    [THE AUTHOR HAS REPLIED TO YOU THRU EMAIL, PLEASE CHECK!]

  9. im a student. last month i went to hospital and did my medical check-up. when i met with the doctor, he checked my x-ray and found something weird about my back bone. My back bone(toracic part) is bent to the left side. The doctor then check my neck. I have uneven shoulder and my head not centred directly above the pelvis. I have never feel sick or back pain. the doctor say nothing about it and he never ask me to do futher examination. when i get to know about scoliosis i am very worried. what sould i do now?

    OPPSSS!!! THE AUTHOR HAS TRIED TO RESPOND TO YOU THRU EMAILS BUT IT SEEMS THAT YOUR EMAIL DOESN’T EXIST. SHE USED TO HELP PEOPLE BUT SHE CAN’T DO THAT IF SHE DON’T KNOW YOUR EMAIL. PLEASE TRY TO CONTACT HER AGAIN (direct email to luv_aein@yahoo.com)

  10. Salam Nurain,

    Tahniah sebab berjaya menulis blog ini. Sangat berguna kepada semua especially pesakit scoliosis. Saya juga merupakan pesakit scoliosis. I have lots of questions for you. Please email me. Terima kasih.

    [THE AUTHOR HAS REPLIED TO YOU THRU EMAIL, PLEASE CHECK!]

  11. Salam..
    Tahniah atas ketabahan akak dalam menghadapi penyakit scoliosis. Saya juga menghidap penyakit scoliosis. Namun saya masih lagi tjdak mendapatkan apa-apa rawatan. Semoge akak dapat terus menyalurkan info kepada semua…TQ.

    [THE AUTHOR HAS REPLIED TO YOU THRU EMAIL, PLEASE CHECK!]

  12. thankz for a lots of information…..
    sya nk tnya andai scoliosis ni dibiarkn tnpa rwtn apakah risikonya sgt bsr?, sbbnya sya tkut xdpt sokongan org lain sbb bla nmpk dr luaran kta mcm chat ja…
    sya jga ada byk soaln lg mau b’tanya.Please e-mail me…

    [THE AUTHOR HAS REPLIED TO YOU THRU EMAIL, PLEASE CHECK!]

  13. salam…
    akak,semoga sehat selalu..
    saya rasa saya mengidap penyakit yang sama mcm akak…tulang belakang bengkok..
    masa saya nak buat xray masuk u, doc yang wat xray tekejut.tp dia tak komen apa2…risau sgt…tapi 2thn lepas..skrg umur saya da 21…
    apa patut saya buat pasni akak? saya buntu,kalau boleh tak nak susahkan family..
    saya takut akan ada effect teruk bila lama2..
    tenQ akak…hopefully dapat bantu saya…

    [THE AUTHOR HAS REPLIED TO YOU THRU EMAIL, PLEASE CHECK!]

  14. salam..
    thnx 4 da info..quite lame sy terlupa sy penghidap scoliosis.tibe2 trase uk search bout tis & found ur web ni.huhu..mmg a bit “down” esp bile ade yg tegur why sy a bit hunchback..yes..sakit tu sometimes trase yg amat.duduk & berdiri serba x kena..its like x stabil je bdn ni.sy sdar ade scoliosis when im 19yrs old & now 25 dh..risau bile pk future.so far blom kritikal smpi kene operation,just nk tau sakit & lenguh2 tulang blkg tu adakah tanda permulaan akan jd lagi teruk..?i need ur advise since u got lots of info.TQ ;)

  15. salam… sy pun ada scolio.. quite bad… tp sy da buat operation bulan 1 taun lalu… tapi sy nak tanya lah sal operation akak dgn lebih details n private lg… hope akak x kisah.. semoga akak cpt sembuh!! amiin

  16. salam kakak saya pun menghidapi sakit yg sama dan akan buat operation 10hb 2,2009 ni harap awak boleh bagi no tel sbb kakak saya nak ckp dgn awak utk lebih info pasal pembedahan ni… thanks

  17. salam kak nurain…
    boleh tak bagi ur contact number tru my email…
    later, i will call u…i ned ur help..

  18. salam adik nurain….
    sy bahasakn diri sy akak le sbb umur akak dah 34 th..akak pn mghidap skoliosis juga…skrg ni thp kebengkokkn akak dh mencecah 70%…skrg ni akak sdg buat follow up dgn HKL…masalah akak dh bermula sjk umur 12 th lg ttp tiada lawatan susulan…skrg ni slps melahirkn anak ke 4 akak tlh mengalami sakit belakang dan pinggang…doktor sarankn akak buat operation tp benarnya akak takut…apa ya yg perlu akak buat…

  19. Aslkm…
    apa kabar nurain…akak doakan smoga nurain tabah mnghadapi perjlnn hidup ini…akak skrg tlh buat ct scan N mri…sebenarnya akak takut nak menghadapi bln 5 nnti sbb doktor pakar akan bagi keputusan sama ada akak perlu di bedah @ tidak…klu boleh akak nak minta no.tel nurain utk akak lebih tau lg ttg skoliosis ni…tak pn emel kat akak je…

  20. salam akak… saya harap akak ok skrang ni.. saya pun baru dapat tahu saya mengidap penyakit ni tahun lepas masa buat cekup utk masuk keja gov. terkejut sangat.. masa dapat tahu tu risau sangat.. tak sangka tlg blakang saya jd mcm tu.. bengkok bentuk c pada perut ke bawah… skarang ni tak buat cekup pun… just guna beautiful set 2 ja… mcmna ye kak…?? bertambah risau plak skarang ni..

  21. salam.

    sy jg merupakan slh seorg pesakit scoliosis nie..tu pon tau masa medical check up utk sambung master..sy nk tnya ttg kos pembedahan..hope to be reply..tq

  22. salam..

    sy jgk adalah ntara pesakit nie..
    sy mla sdar bla ada slh seorng famli sya yg involv dlm bidang medic..dia mtk sy wat medicak checkup..
    sy arap blog ni memberi ruang utk kta saling berkongsi perasaan.,im stressful,,

    Nurain: Boleh kongsikan apa sahaja di blog ini, bagus utk ann & juga visitors lain. Sememangnya blog ini disediakan untuk sesiapa saja bertanya, saya akan menjawab berdasarkan pengetahuan & pengalaman melalui 3 x pembedahan besar scoliosis & berjaya pulih. Paling penting saya mahukan setiap dari pesakit scoliosis yg pernah atau sering melawati blog ini mendapat manfaat terutamanya dari segi kekuatan psikologi.

  23. saya bunga..hai assalammualaikum..saya jugak merupakn salah sorg pghdap scoliosis..saya jugak mengerti apa yg psakit scoliosis alami..tapi satu je..kita semua jgn pnah mgalah..dan harus bjuang utk dri sndiri..

  24. salam..sy pn slh sorg psalit skoliosis.
    dgnse ms umo 15,skrg dh 19..
    syukur sgt2 jmp blog akak ni.byk info yg sy dpt.
    sy hrp blh kongsi byk lg mklumat dr akak espc psl pembedahan..thnx akak..

  25. Salam sis,

    semalam terdetik nak search tentang pengalaman orang yang dah operate utk tulang blkg. sedih dan mmg terkena pada diri sendiri bila baca semua kisah yg sis lalui. cuma, bezanya saya masih belum berkahwin dan menakutkan diri ini dengan keadaan diri yg masih kurang sihat.

    Saya disahkan scoliosis pada umur saya 13 tahun(2000). waktu tu, saya hanya pergi ke hosp KB untuk cek sakit pinggang yang dialami selepas bebrapa kali jatuh. Then , doc minta terus ke pakar ortopedik. Setelah di sahkan, saya terus memberi tahu parents kerana doc minta utk saya panggil parents ke kelantan utk perbincangan seterusnya samada di bedah atau tidak. waktu itu, saya tidaklah begitu sakit spt apa yg saya alami skrg.

    kini, sudah 9 tahun masa berlalu. selepas pemeriksaan di KB, ibu bapa saya tidak ke sana kerana kesibukan kerja dan ibu saya jenis yang tidak sukakan rawatan di hosp. Jadi, saya biarkan saja. dalam masa itu, saya kerap terseliuh kaki dan tidak boleh melakukan xtvt lasak kerana terasa begitu sakit di bhgn blkg. Hari demi hari, sakit saya semakin serius. Mulanya saya hanya diamkan diri kerna tak mahu susahkan mereka. Ibu saya mncdgkan saya makan herba utk pulihkan smula kekuatan tlg blkg saya. Namun, saya jenis yg sukar utk telan ubat. Bukan xsuka, tp frankly speaking saya mmg malas nak makan. Huhu.

    Jadi, hingga kini saya hanya makan herba tu jarang2 skali. Akhir2 ni, saya kerap sakit. tak boleh berdiri lama, xbleh sejuk sgt, malah lebih teruk hampir semua anggota kiri saya sakit, dari atas hingga kaki. saya tak boleh penat.

    Ramai dah yang minta saya rujuk pada pakar. Tapi, saya masih takut kerana ibu saya still suruh saya makan herba dahulu. Saya kira ianya usaha yg murni , namun sepertinya tak ada effect sangat. Saya sudah bertya kpd ibu kalau2 saya mahu operate , ibu benarkan cuma dia sndr tkt operate tu dan saya bimbang kosnya mnjd mahal dan ambil masa yg lama sementelah saya masih di tahun 2 pengajian, berbaki 2tahun lagi :(.

    Saya mengharap sangat agar sis dapat memberi tunjuk ajar bagaimana untk hadapi semua ni. Tentang berapa kosnya, dan semua yg berkaitan. Saya xpernah cek lagi selepas cek di KB 9thn dlu melainkan sewaktu xray medical check-up baru2 ni, doc menyarankn agar saya jumpa pakar tulang.

    Harap dapat respon dari sis scpt mgkn :)
    TQ sangat for this sharing blog!


    Nurain : Tengok info tentang pertanyaan visitor ni di post terbaru saya, maaf semua, sibuk benar saya sekarang, tapi alhamdulillah, masih saya mampu mencari masa untuk mengupdate blog ini. Terima kasih untuk semua yang mempercayai saya.

    Link post terbaru:

    http://scoliosismalaysia.wordpress.com/2009/09/06/perkongsian-maklumat-pembedahan/

  26. saya dapat tahu ada 1 rawatan dekat Skudai Johor..

    Perubatan Kong Zu Chinese Physician
    30, Jln Nahkoda , Taman Ungku Aminah,
    81300 Skudai Johor Bharu..
    Pakar Tulang..
    07-557 9848..
    016-7155645..
    Dr. Andrew Aw..

    Lagi 1 ada dekat Jln Goh tong Jaya..
    Alamat x pasti..
    nnt kalau sya da pegi saya inform..
    Thanx..
    Semoga semua penyakit scoliosis dapat sembuh dan sihat..

  27. Nurain Syuhada bt Muhammad sy tinggal di JB ada penyakit scoliosis 38 degree 2 thn yg lepas boleh ta u recommendkan sy pakar scoliosis?
    Thank You

  28. Salam dik Nurain,
    Tahniah atas keberanian dan moga sihat sentiasa. Akak juga pesakit scoliosis. dikenal pasti ketika akak berusia belasan tahun juga. akak skrg berumur 34 tahun. kini lebih kerap terasa kebas dibahagian kanan. Sakit di sebelah badan itu sudah pun menjadi kerutinan. bagaimanapun 4 tahun lepas akakpernah berjumpa doktor dan Xray tapi buntu memikirkannya. kerana doktor juga tak memberi apa2 ketetapan cadagan tentang keadaan tulang akak. Pembedahan juga tidak digalakan disamping kos yg tinggi. Tapi sejak itu juga akak kerap bersenaman dgn harapan proses perubahan bengkok pada tulang belakang dapat dikurang. Setiap kali memikirnya akak rasa tertekan. Namun selepas berjumpa doktor tersebut akak cuba melupakannya. Tapi bila keadaan umur yg meningkat dan kondisi kesihatan badan sekarang akak rasa bertambah takut. Kerana kerana kerap kebas dan kadar penafasan juga agak berbeza seperti sebelum ini.

  29. salam..sy ade jge ade scoliosis…sy dpt detect pon mse fom3 nk amek PMR..mse tu demam pns…lpas pd tu, sy rase blakang sering lenguh n kekadang rase pain yg amat sgt..then my mum bring me to spital to do medical checkup..pas X-ray, tulang sy ddapati bengkok ke kanan..bahu sblah kiri naek tinggi cket…dktor ade sarankan operation but i’ve 2 auntie which also hve scoliosis..sorang auntie nie, pakar kanser kanak2..she told me,she don want to do coz, peratus nk pulih, sipi-sipi jer..agpon mmg akan stay m’bengkok….operation tu jz like cosmetic operation…dy yang kater sbb dy juge dktor…
    futhermore, when i read all d commen above, i feel not confident n make me afraid bout my disease…
    i’m juz doing theraphy..plz pray 4 me yea…tengss.. n i hope u can give me some advice, so tht i can follow ur right n route… ;)

  30. salam semua…terutama kak ain..
    akak, ifa bru update dgn doktor..hasil degree, setelah setahun adalah 65% still sama dgn thn lepas pny x-ray…next appoitmnt april next year…mgkin nk tntukan tarikh date kot…

    utk pengtahuan, ifa alhmdulh sihat belaka…kurang la sakit2 ni, cume kebas tgn kadang2 je..setelah bincang dgn doktor pakar kat hkl, doktor suggest buat operation, dktor kate just nk balance kan je coz bengkok dh teruk sgt…100% tegak tu mustahil la kn..ifa takut la akak dgn sugery2 ni…

    mcm2 plak ifa pk bila dktor soh sugery ni, ifa tgh stdy, ifa xnk miss sem…nnt tercicir dgn kwn2 xbest laa…ifa harap sgt di permudahkan segala urusan…jauhkan la dr sebarang kesulitan..

    mohon doa dr kwn2 yee…smga di permudahkan segala urusan..untuk kwn2 lain kuatkan smgt…jgn ptus asa…

  31. salam akak..sy fika salah sorg pesakit mcm akak..sy berusia 19 tahun n skrg slah sorg pnuntut di umt..sy dpt tau sakit sy bila sy wt x-ray kmasukan ke u..sy dpt twaran utk wt rawatan tp sy tlak sbb sy dfhmkan wt rawatan akn merumitkn lg keadaan sy..pncenya sy jtuh mse kcik..pe pndapat akak..sy takut sy akn jd cacat n xleh nk truskan hdup mcm org laen..

  32. salam..

    tahniah akk…coz dah sembuh..blog akk byk ajar saya tentang scoliosis..hanya tuhan dapat balas jasa akk sbb sudi berkongsi ilmu yg ada..saya nak minta tolong akk bg cara2 senaman yang baik utk pesakit scoliosis..tq

  33. Salam, kak ain, sy ingin tahu bagaimana sipmtom yang dialami supaya sy dpt kenal pasti adakah sy telah mengalami simptom2 tersebut. Sy juga merupakan pengidap scoliosis. dikenalpasti ketika ting 3. Pada mulanya sy dptkn rawatan,tp sy tak dpt teruskan sbb masa tu saya agak bz utk menghadapi SPM. Masa tu pun sy masih belumjelas dengan penyakit ni sbb dr luar mcm biase je. Cuma ketika umur sy meningkat 20, kdgkala sy akan mengalami kesakitan seluruh badan. atau kadang kala pada tulang belakang shj.terutamanya waktu sejuk.

  34. salm k.ain n all visitor….
    tuk kak ain sy knalkan dri sy sbg amy k…amy umo 16taun….last 4month amy dsahkn ada scoliosis….n 30hb nti da appmnt ngn pkar ortho…

    last 4month thru my result xray,,,degree amy ru 24%….n amy rs scoliosis amy structural nye type…coz da probs comes from my tulang bntot….

    da probs is,,,based on yg amy bc,,,biasenye kalo jenis structural yg dah melbihi 70% shje yg akn bhadapan ngn maslah kesukaran tuk bnafas n rs semput kt dada….tp nape amy turut mglami gjala 2 wlpn degree amy yg msih hny 24%(based on pmriksaan 4 buln yg lpas)…

    mslah nie bkn hny disedari olh amy,,,tp rakan2 n guru2…..

    sumtimes mka amy turt jd pucat waktu dada amy rs semput….

    mnurut history kshtan,,amy xpnah ada mslah asma atau seumpanya….

    so,,im rely hope dat kak ain will help me 2 know more boup dis prob n how 2 face it….

    ni email amy….

    sitiaeimirah00@yahoo.com….

    amy harap sgt kak ain dapt reply cmment amy nie….

    regards…….

    • salam…wawawa…sory sgt lama ambil masa nak reply.

      Sebetulnya akak dah x tahu yg mana satu nak direply dulu sbb komen byk sgt.

      By the way, setelah baca penjelasan amy, rasanya yr problem is more to mind set (amy terlalu takut dgn scoliosis samapai terbawa2 yang ianya menyebabkan masalah pernafasan). Secara xsedar memang pemikiran kita sedikit sebanyak mempengaruhi sistem pernafasan. Jika amy mmg xada sebarang masalah asma dsb, rasanya xada apa yg perlu dibimbangkan. 24 degree is really MILD SCOLIOSIS, xnampak pun bengkok tu skali pandang, kan?

      cuma, akak nak pesan satu, amy suka minum N**C*FE TIN x ? or any 3 in 1 cafe yang ada banyak krimer bukan tenusu di dalamnya –> semua ni boleh menyumbang kepada masalah sakit dada di kalangan orang muda, tp xtahulah kenapa xada declaration tentang ni. :)

  35. salam….semoga akak cepat sembuh & sihat selalu:-)
    sy pun antara pesakit scoliosis, sy dpt rasa fizikal badan sy lain sgt, masa 2 nk exam spm 2005 pastu Jan 2006 bru g buat medical chek up n doctor sahkan scoliosis…. sekarang tulang blakang sy bengkok dalam 40 darjah ke atas.
    sy ada byk pertanyaan nk ajukan…. arap2 akak relply ya….

    • Terima kasih atas doa itu. Utk makluman juga, akak dah lama sembuh & sihat walafiat. Blog ini adalah tanda kesyukuran akak kerana berjaya lalui 3 pembedahan scoliosis, demi untuk hidup normal. Blog ini sememangnya medium untuk berkongsi maklumat. Harap dapat emelkan in detail masalah adik.

  36. Saya adalah bapa kepada Aina, yang menghidapi scoliosis. Beliau telah menghidapi penyakit ini sejak 6 tahun yang lalu. Sekarang beliau di tingkatan 2 dan tulang belakangnya membengkok ke kanan dan saya berapa pasti darjah kebengkokkan tulang belakangnya. Cuma saya ingin mengetahui apa dan bagaimana untuk mengubati penyakitnya. Adakah dengan cara pembedahan adalah jalan terbaik atau yang lain. Hospital kerajaan atau Swasta yang mana boleh disyorkan pada anak saya . Saya berharap Nurain Syuhada dapat menjawab email saya.
    Man Klang.

    • Salam wrt…
      Berdsarkan perkiraan saya, agak2 saya bengkok anak encik teruk juga kerana ianya bermula seawal usia 8 tahun & kini berada pd usia yang cukup utk mendedahkan risiko pembengkokan yang lebih serius. Umur 12 – 16 tahun adalah usia di mana bengkok boleh bertambah dgn cepat.

      Saranan saya, pembedahan adalah jalan terbaik kerana 2 sebab utama:
      1) Usia anak encik amat muda yang memungkinkan pembaikian tulang yang maksimum, ada kemungkinan di mana bengkok itu boleh diluruskan sehingga 90%, bermaksud bengkok itu tidak akan kelihatan langsung setelah pembedahan dilakukan.
      2) Jika tiada ikhtiar dilakukan, bengkok itu akan membengkok dgn cepat kerana pertumbuhan perempuan setahun setelah haid pertama hinggalah ke umur 17 tahun sangat pesat di bahagian spinal.

      Walaubagaimanapun, encik masih mempunyai pilihan utk melakukan senaman(rujuk pd pakar tentang caranya). Cuma, senaman ini tidak akan dapat mengembalikan tulang anak encik ke bentuk yang seperti normal, senaman hanya akan mampu menyekat tulang dr menjadi semakin bengkok atau jika dilakukan dgn benar2 teratur mampu mengurangkan bengkok itu seadanya. Tetapi, ianya memerlukan disiplin yg tinggi.

      Di kawsan selangor, sepengetahuan saya hospital sungai buluh & HKL mempunyai kepakaran itu buat masa skrg.

  37. slm..akak bole tk bgtau mana-mana specialist kt hosp kerajaan atau swasta?

  38. saya menghadapi masalah scoliosis sejak kecil lagi dan kini usia saya sudah mencecah 22 tahun. namun tiada sebarang rawatan yang telah dibuat krn sikap ibu yang endah tak endah mengenai kecacatan saya.. setelah mencapai usia sebegini masalah kekurangan dalam keyakinan diri semakin menebal. namun saya tetap kuatkan hati.. saya hanya mampu menangis kerana saya bukanlah seorang yang rapat dengan ibu bapa saya. saya sudah berputus asa terhadap semuanya namun saya berharap agar ketidakseimbangan kaki saya dapat dipulihkan agar saya dapat berjalan dengan baik.. namum saya hanya mengharap dan tiada usaha. adakah saya sudah terlalu lewat untuk membetulkan segalanya????

    • Pd saya, usia 22 masih AGAK muda utk mendapatkan rawatan, dgn kata lain belum lagi terlewat. Nasihat saya, lakukan sesuatu. 1st step yg paling perlu ialah rujuk kes adik ke mana-mana pakar. Tiada usaha tiadalah perubahan, itu fitrah….jd harus ambil langkah pertama, ya!!

  39. Salam…

    Saya juga mangalami penyakit ini, tp sampai sekarang xpernah check. Berusia 33thn dan mempunyai 3 anak (lahir normal). Mmg ada masa terasa sakit sangat dibhagian pinggang.. diharap sapa2 yg nak berkongsi pengalaman bolehlah email saya… s_titus77@yahoo.com

    • Puan hanani emel: hershemershe@yahoo.com.sg mempunyai pengalaman yg hampir sama dgn puan, saya sarankan puan emel kepada beliau untuk saling berkongsi rasa & info, manfaatkan apa sahaja yang ada di web ini. TK

  40. Salam Nurain,
    Saya juga mempunyai scolisis…mula sedar sejak berumur 11 tahun. Sejak bersalin anak kedua, badan mula terasa sakit2, lenguh2 dan bengkok yg sangat ketara. Saya rasa sudah tiba masanya saya membuat pembedahan, tapi saya sangat takut. Saya sangat berharap dpt bercakap dengan Nurain untuk bertanya serba sedikit soalan dan pengalaman Nurain. Moga2 dapat memberi saya semangat positif utk melalui pembedahan. Sudi lah kiranya Nurain emailkan no. telefon. Tq.

    • sila check emel saudari

  41. email saya: hershemershe@yahoo.com.sg

  42. Salam saudari Nurain,
    Selepas membaca blog sdri sy mendapat sedikit kekuatan menghadapi kekurangan yg dihadapi.sy jg disahkan oleh doktor menghidap scoliosis slps menjalani x-ray utk medical check-up ms nak msuk u dulu.dr ckp sy cuma mild scoliosis tp sy x tahu plak berapa darjah kebengkokan tulang yg sy alami.rasa agak sedih dah rendah diri dgn kekurangan yg dialami.lebih2 lagi bila ada rakan2 atau saudara mara yg menegur keganjilan di bhg belakang badan.sy ingin menjalani rawatan lanjut tetapi x dpt sokongan padu drpd keluarga.sekarang umur sy sudah 25 thn.buat ms ni blum ada lg mslh sakit2 yg teruk kesan skoliosis ini.cm kdg2 ada sakit2 pinggang dan sakit bahu kalau duduk atau berdiri terlalu lama.disini sy amat mengharapkan nasihat daripada sdri ain utk sy bertindak sblm menjd lebih serius.segala nsiha dan panduan sy dahului dgn juaan terima kasih,jazakallah…

    • Wsalam,

      Saya tertanya2, benarkah itu mild scoliosis? sebab mild scoliosis merujuk kepada scoliosis yang degreenya kurang dari 25. & bila <25 degree selalunya x akan kelihatan dari luar pakaian, justeru agak mustahil utk ada yang terperasan hingga membawa kepada menegur.

      Saya andaikan 2 kemungkinan di sini:
      1) mungkin zana terlalu memikirkan kelainan itu sehingga berasa seoalah2 ramai yang nampak ketidakserupaan tersebut.
      2) degree bengkok tersebut telah bertambah & tidak lagi layak digelar MILD.

      Nasihat saya, zana perlu terlebih dahulu berjumpa pakar bg menentukan degree tersebut barul;ah kita boleh bincangkan next step. :) sukar memcari penyelesaian jika kita tidak betul2 mengenali masalah, zana faham kan?

  43. Salam buat Nurain,

    Thanks for all your info in this blog..Sy juga mempunyai thoracic-lumbar scoliosis (bengkok ke kiri)now 40 degree age 32 …setelah latest check up baru2 ni di Ampang Puteri Hospital.

    First dapat tahu, bila age 17 kat HKL,sbb sy€ tengok badan sy pelik….sy x ambil kisah coz x sakit sgt….tapi bila umur meningkat awal 20an, saya kerap demam panas….further follow up kat hospital…curve dah mencapai 35 degree Lepas tu sy lansung x buat check up…

    Sampai Feb 2008, dah ada anak 1,lepas 2 weeks balik bercuti,sy diserang sakit belakang yg amat teruk sehingga tidak boleh berjalan dan kaki kiri x dpt rasa apa2…sy ke HUKM…doc buat x-ray n bagi injection n appoitment…nothing they can do much..mujurlah mertua sy ade kenalan yg mengamal perubatan tradisional …sy terpaksa dipapah…jika saya lambat berubat kemungkinan sy telah lumpuh…sbbnya…tulang sy beralih telah menghimpit saaf kaki sy….alhamdulillah setelah 2 bulan sy kembali sihat dan mengandung anak kedua…

    21 Jan 2010, sakit belakang datang balik…sy pergi buat fisioterapi u 2 rawatan tapi makin sakit…kembali ke Ampang Puteri …dan ke perubatan tradisional…

    sudah sebulan sy on mc,majikan tidak memahami n tidak percaya bila sy katakan sy tidak kuat untuk berjalan dan bergerak…saraf2 kaki sy sentiasa sakit…dan mungkin sy akan diberhentikan kerja pada bila2 masa…sy seorang yg active dan sekarang semua pergerakan terbatas….suami banyak membantu buat kerja rumah…

    masalahnya…mulai bulan depan sy akan ke HUKM untuk continue check up sbb x mampu tanggung cost rawatan susulan di Ampang Puteri…pihak insuran pula kata..scoliosis x boleh cover sbb ianya kecacatan kekal dr lahir….

    sy harap dapat berhubung dg nurain melalui email.

    wsalam

  44. salam kak aien..

    saya juga pnghidap scoliosis since sy form3…rawatan da dbuat tp trhenti sparuh jalan je..da dkt 5thun sy biarkan tnpa ade sbrg rawatan dambil..mmg ade rase skt dblkg jgk..tndkn saya hnya mnyapu mnyk panas..dn skrg sy xtahu kalau2 sakit pinggang yg saya alami sjk thn lalu ini adlh berpunca dr scoliosis saya..tlg saya kak aien…..tq

  45. Salam, hello kak. Saya seorang lelaki penghidap Thoracic Scoliosis.

    Saya sedar mengenai kecacatan yang saya alami ini masa buat medical check up nak daftar U dulu (2005) sekarang dah 2010. Kiranya, 5 tahun saya dah bersama dengan scoliosis.

    Dah lebih kurang 2 tahun saya buat research tentang scoliosis. Dari ramai pesakit-pesakit yang menulis tentang experience mereka.

    Tapi, yang paling detail ialah akak punya blog.

    Saya dah tengok youtube, video tentang bagaimana pembedahan dan berapa lama serta proses pembedahan.

    Masa tahun 2009 (tahun lepas) saya buat sekali lagi medical checkup + xray untuk masuk U sambung degree.

    Doctor di KPMC Puchong kata scoliosis saya tak teruk dan tak perlukan pembedahan.

    Tapi saya argue jugak dgn Doktor sebab saya kata yang saya baca di internet, degree bengkokkan spine tu akan bertambah +1 setiap tahun bergantung pada kes.

    Doktor pun macam dah penat nak layan dan dia kata, pembedahan sangat bahaya dan apa apa kesilapan boleh menyebabkan saya lumpuh dan sebagainya kerana tulang belakang sangat sangat sensitif.

    Dari situ, timbul keraguan.

    Pelik juga, sebab orang lain boleh buat, kenapa saya tak boleh.

    Semalam saya dah tunjuk mak saya blog akak dan mak saya akan hantar saya check up di hospital pakar cuti semester ini.

    Saya harap sangat doktor pakar itu nanti akan berikan penjelasan yang lebih tepat dan memuaskan.

    Sebab saya percaya, penjelasan dari Doktor AMAT AMAT mempengaruhi pandangan dan amil berat ibu bapa saya.

    Kalau penjelasannya remeh, maka ibu bapa pun tak ambil kisah.

    Anyway, saya cuma nak tanya akak, berapa kos keseluruhan akak masa buat 3rd operation tu ya? Tak kisah kat hospital mana akak buat pun. Saya cuma nak tahu roughly berapa.

    Terima kasih kerana memberi semangat pada pesakit skoliosis seperti saya.

    Hanya Allah S.W.T yang dapat membalas budi akak.

    • Wsalam, memang betul scoliosis surgery berisiko sangat tinggi & risiko yg paling ditakuti adalah lumpuh. Sebab bila pedicle screw nak dipasang kat spine tu, surgeon akan gerudi dulu bahagian yg berkenaan, silap cucuk rosaklah saraf maka itu lah yg kita xnak dengar, rosak 1 habis semua.

      TAPI, kat M’sia ni dh ramai sangat pakar yang mahir buat surgery ni, insyaAllah xsalah cucuk, posisi tu diorang dh tahu based on MRI & X-ray. Jd, memilih utk pembedahan adalah perkara terbaik & paling patut dilakukan.

      Tentang kos, implant semata2 harganya antara rm 16k – 20k bergantung kpada jumlah skru. Kalau buat kat private kosnya doubled lah.

      Harap membantu, update me yr condition later, bleh? wassalam

  46. salam. kak ain,sy sue…seorg penghidap scolio jgk.

    skrg sy berumur 19 thun dr terengganu dan msih belajar,sy menyedari sy menghidap penyakit nie semasa sy berumur 17 thun.sy tidaklah mengalami sakit2 yg truk cuma kdg2 terasa ngilu dibahagian blakang..sy mula menyedarinya apabila sy memerhatikan bntuk tbuh sy yg aneh dibahagian pinggang.jd,sy mengajak mak sy utk bertemu doktor tkut kalo2 sy ade ap2 penyakit,sy nie jenis yg ingin taw,sy xblh tgk kelainan pd diri sy,sy trus akan berjumpa doktor.doktor pon mengesahkn ttg penyakit sy iaitu scolio.mule2 x-ray bengkoknya 20 degree…doktor menyarankn sy utk menjalani proses senaman bg memperbetulkan kmbali tulang blakang sy…utk x-ray kali kduanya bengkoknya tiada prubahan jgk,ttp 20 degree..adakah proses senaman tidak membantu utk membaikkn scoliosis nie??? sy jgk bimbang jika ianya menjadi semakin truk. sy mntk pndapat akak mengenai kes sy ini.. sekian,terima ksih.

    • wsalam wrt,

      Ada dalam sesetangah kes senaman mampu membantu mengurangkan sedikit bengkok tu. N dlm kes su kemungkinan tu ada bcoz curve tidak terlalu byk(20 tu sikitlah sbnrnya), xde siapa pun yg perasan su ada scoli kalau su pakai baju xketat2. Cuma ianya bergantung kpda kesesuaian senaman tu juga, bab ni fisioteraphyst lebih tahu.

      Ada kes di mana curve 32 degree already improved sampai jd 15 degree dgn buat senaman semata2, umur patient 18 tahun, tp beliau menerima rawatan di United Kingdom & kosnya sgt2 lah mahal. Pointnya di sni, senaman mampu membantu dalm kes2 mild scoli, kes su insyaAllah ada baiknya su turut nasihat fisioteraphyst tu.

      Sperkara lg, jangan gemar mengangkat BARANG BERAT, burden dekat spine akan jd risk factor utk bengkok tu bertambah.

  47. salam…selain dr senaman yang leh membantu kurangkan kebengkokkan…..ada x cara lain…contohnya minim susu @ sebagainya

  48. Assalamualaikum,kak..
    saya baru saje terbaca blog akak ni..skrg sy berumur 23thn..sy jugak salah seorg pesakit scoliosis kt malaysia ni..sy dpt tahu ttg skit sy ni sejak umur 14thn,selepas terjatuh dkt asraama sekolah..saya dh berjumpa dgn doc pakar & sy dnasihatkn utk menjalani pmbedahan..tapi,pd wktu tersebut sy tidak mampu untk menanggung kos pembedhan dan sy juga takut untuk menjalani pembedahan memandangkan risiko2 nya..
    namun sampai sekarang sy masih begini,tanpa sebarang rawatan…sejak umur meningkat ke lama dewasa sy dapati belakang sy sering sakit bila buat kerja berat2..sy sgt risau utk menghadapi hari2 yg mendatang..kadang2 rasa xda semangat utk hidup..takut.risau..dan mcm2 lg..skg berat bdn pun makin bertambah..adakah ia akan menambahkan lagi beban pada tulang belakang sy/?..

    • saya seorang yang cacat pengelihatan.saya juga seorang juru urut reflexology.sape yang berminat untuk mendapatkan rawatan reflexology,boleh lah hubungi saya di talian. 0193370575/0123982137.

  49. Salam, tq for sharing lots of info here in ur blog. my sis ada scoliosis. Boleh sy tahu hospital mana u buat operation? Coz i need to know hospital mana yang dh byk berjaya buat this kind of surgery..please…and Tq

    • Wsalam, The best hospital to me is HRPZ II, not the hospital but the surgeon is the best. Namanya Mr Ahmad Sabri, pkar ortopedik(spinal) di Hospital Raja Perempuan Zainab II, Kota Bharu, Kelantan.

  50. Salam, saya ada email to u..hope u can reply ASAP ok..Tq

  51. shanida83@yahoo.com

  52. saya baru saja menjalani pembedahan skoliosis 12 Okt lps
    kpd rakan2 yg ingin berkongsi pengalaman,tak kira samada dh operate atau belum leh la add sy, nurul maarof d facebook :)

  53. Anak saya berumur 15 tahun mengidap penyakit scoliosis 58 degrees. Saya baru saja perasan apabila saya memegang belah belakang badannya yang tidak rata. 2 hospital di KL telah mengesyorkan pembedahan dilakukan tapi saya rasa nak cuba cara lain dulu. Saya ingin mengongsi pengalaman dengan Ain. Bolehkah chiropractic membantu?

  54. Salam ziarah,

    Apa khabar? saya sebenarnya bukan mempunyai maslaah yang sama dengan nurain tetapi saya ada thyriod dan akan di bedah 4/3 ni tetapi apa yang ada di blog ini sedikit sebanyak membantu saya mengetahui persediaan untuk menghadapi pembedahan.

    Terima kasih kerana berkongsi ilmu. Saya mohon keizinan nurain untuk membuat hyperlink di blog saya bagi rujukan saya di masa akan datang.

  55. asslamualaikum,
    hai kak ain,sy berumur 26,saya salah seorang pesakit skoliosis,last check up lepas doktor ada syorkan surgery pada saya,next checkup doktor nak minta kepastian saya untuk menjalankan surgery,saya xtahu nak wat apa…mcm mana saya nak contact akak…saya takot sebenarnyer..plezzz…help me..

  56. saya bekerja kat sebuah pusat reflexology kat ampang kuala lumpur.

  57. salam akak…sy ad terbaca yg akak cakap cara duduk yg slh juga menyebabkan scoliosis makin trk…tp ble sy duduk tegak2,makin sakit..dan pinggul saya juga skrg semakin sakit..adakah ini juga disebabkan scoliosis..buat pengetahuan akak,saya prnh dibagi tau mengidap scoliosis tp xteruk masa umur 17thn dan skrg sy berumur 23 thn..terima kasih akak kiranya sudi berkongsi

  58. Salam kak. alhamdulillah akak dah berjaya buat pembedahan.. doktor and mama saya ckp , surgery as the last option..sbb bahaya kena masuk besi sume.after that xleh buat kerja berat2 dah kan? saya skrg umur 20thn. detect scoliosis masa umur 12thn. dari dulu nak buat fisiotheraphy xbuat2..hehe.skrg sy bljr kat US. lg susah nak buat. masa sekolah menengah dulu ada jugak rasa sesak2 nafas masa naik tangga. lagi2 if buat kerja berat(angkat buku ke)..mmg sesak nafas habis..and kalau cara duduk or baring x btol boleh sakit masa nak ambil nafas. ambil masa utk betulkan balik postur then baru boleh bangun. skrg dah jarang sakit. so, rasa2 boleh bengkok lg x tulang sy? xkan? pertumbuhan till 18thn je right?

    saya nak tunjuk akak my xray.diambil july 2009. nnt akak tlg tgk la cmne ..ok ke x..doktor kata mild.sy xreti nak kira degree dia brp. cek ur email ok ? sy ambil dari email kat atas tu. tqvm..jazakillah :)

    • Wsalam. I’ve seen the x-ray & to me, ia tidaklah begitu ‘mild’, curve around 22-30, sepatutnya tidak mengganggu sgt, cuma bentuk badan mmg ada nmpak lain dr org lain. Kalau ikut term medical any curve below 40 will be considered as mild & given options either to do cosmetic surgery ataupun nk biarkan saja.

      Tentang growth pd female bhgian spine stop 2 years after our 1st period & bahagian kaki stop at age 21, 18 is for male. It is said that scoliosis xakan bertambah lagi setelah umur sekitar 18 gitu but in reality ramai patient yg bertambah bengkoknya sewaktu hamil, kebanyakannya bertambah sekitar 5-10 more degree & sebenarnya ia cukup byk utk merubah kualiti hidup kita, lg kerap mengandung & bersalin lg lah byk bengkok tu & paling teruk patient xdpt nak enjoy saat2 kehamilan mcm org lain sbb terganggu dgn sakit belakang yg kerap. & sakit itu terbawa2 sampai usia banyak.

      Ada kebenarannya apa yg parent adik bgtahu bhwa surgery is the last option but it will turn to be as the only option by time, jd terserah adik utk decide bila nk buat operation tu, cuma nasihat sy kalaupun nk bertangguh jgn lah buat bila umur dh banyak sgt, sbb kadar penyembuhan pun perlahan. For time being dgn kadar bengkok mcm tu tak urgent. Apa yg adik boleh buat ialah jaga posture sebaik mungkin supaya bengkok tidak bertambah(jika bertambah pun tidak smpai ke tahap yg membuatkan adik menderita secara keterlaluan).

      Hendak di kata x boleh buat keje berat lepas surgery x juga, sy sendiri pun dh 3x buat operation ni but masih kekal menjalani hidup yg aktif(alhamdulillah…), agak lasak juga sy ni cuma mmg sy x angkat brg yg berat2, anak2 pun suami yg byk dukung. for daily routine langsung tidak terjejas, boleh drive, swimming or jalan byk2 tiada masalah pun. kalau masa badan bengkok dlu mmg aktiviti byk yg terhad. kesimpulannya ada besi lebih baik dr xada besi.

  59. As Salam, Ain. Saya still kagum Ain sebab berjaya lalui 3 operation. Saya tak tahu bagaimana Ain boleh tabah melalui semua dugaan tu. Walau dah byk kali saya baca blog Ain, still berair mata saya.

    Ain, Saya pun dah buat operation Scoliosis ni tahun lepas (5/3/2010). Dulu saya ada call & borak2 dgn Ain sebelum saya operate and selepas saya operate. Tak tahu la samaada Ain masih ingat dekat saya. Apa pun saya berterima kasih sgt dekat Ain sebab kata2 Ain sebelum saya operate tu byk bagi kekuatan buat saya. So lepas setahun lebih operation ni, sekali sekala masih ada jugak rasa lenguh2 kat pingang and sakit sikit2. Tapi Alhamdulillah setakat sakit sikit2 tu saya boleh tahan lagi.

    Ain, saya bercadang nak mengandung lagi tahun depan. Tapi terlalu takut kalau akan sakit lagi. Saya nak tanya Ain, boleh ke tulang tu menbengkok lagi kesan dari mengandung walaupun dah ada besi dlm badan ni? and boleh tak ain explain kesakitan masa mengandung tu?

    Kepada sesiapa yg nak tahu tentang pengalaman saya melalui pembedahan scoliosis saya atau ada pertanyaan saya berbesar hati ingin berkongsi. Email saya di hershemershe@yahoo.com.sg

    Insyaallah usaha murni Nurain dapat saya ikut.

    ~Hanani~

    • Waalaikumussalam warahmatullah…
      Ini nani yg kerja radio tu ke? hehe…lama pula x dgr khabar, sy ni baru buka balik blog.
      My experience after pakai besi n preg, ada kot sikit rotation lepas preg anak ke 3 aritu cuma mcm xperasan, perasan tu pun lama lepas ank dh besar, boleh jd sbb dukung dia rasanya, dia dh dekat 10kg skrg.

      Sakit sikit2 tu biasalah nani, tp xdinamakan menderita kalau setakat sakit gitu2…sekadar mengingatkan kita yg kita pernah ada scoli, nampak patient scoli rasa empati tu tinggi sikit banding org lain sbb kita pernah rasa sakit tu caner…:)

  60. salam ain..saya sbnrnye dh agak lame disahkan menghidapi scoliosis ni..dr tahun 2008 hingga skrg bila wat medic cekup utk keje gov.doktor ade mncdgkan operation,tp smpai skrg saye x wat ape2 treatment susulan..baru skrg tergerak utk wat research ttg ni & syukur sy jmpe blog ain..kalo bleh ain bagi email add ain..ade yg saye nk tanye ttg operation & risiko skiranya sye mengandung..thanx so much..hope sgt ain dpt email saye kt nadiyaaida@gmail.com

    • Waalaikumussalam warahmatullah…
      Sila emel apa2 pertanyaan kepada Luv_aein@yahoo.com.

      Jika mengandung risikonya sakit belakang :)lebih sikit dr org yg x scoli, n ada lah peningkatan bengkok, tp tu bermakna kita xleh preg, anak saya sudah 3 Alhamdulillah. Utk elak bengkok naik banyak sgt cuba jaga postur waktu preggy n jgn mkn byk sgt agar badan x naik teralu banyak

  61. Salam Nurain,

    Tahniah dan terima kasih kerana sudi berkongsi pengalaman sebagai pesakit scoliosis. Anak kakak sekarang 18tahun, kakak menyedari dia ade sciliosis semasa dia 16tahun. Sebelum tu dia sering mengadu semput dan sakit dada, kakak ingat daripada penyakit asma dia. Sering kali kakak bawa dia pergi klinik jumpa GP samada demam, selsema, ataupun semput akibat sakit dada, tapi tak sorang GP pun yang tau dia mengidap scoliosis sehinggalah umornye 16tahun apabila seorang GP lain bagitau dia ade scoliosis. Kakak terus pergi Ampang Puteri berjumpa pakar ortopedik untuk mendapat pengesahan. Setelah Xray dibuat, dia mendapat angle 32%. Doktor menasihatkan corrective surgeri. Kakak dapat 2nd opinion, dan 3rd opinion dari pakar ortopedik. 3rd opinion adalah pakar ortopedik HUKMSC. Doktor menasihatkan dia 2 treatment, bracing dan surgeri. Oleh kerana takut dengan surgeri, anak kakak memilih bracing. Sudah setahun dia memakai bracing dan menjalani fisio, angle dia naik ke 38%. Doktor menyarankan surgeri, tapi anak saya menangis ketakutan dan enggan melakukannya. Segala kemungkinan yang buruk dia fikir. Sebagai ibu, saya begitu kesian kan dia dan cuba sedaya upaya tolong dia, tapi dia enggan menjalani surgeri. Harap dengan pengalaman nurain dapat membantu dia memilih yang terbaik untuk dia. Sekian terima kasih

    • Waalaikumussalam warahmatullah…
      Maaf lama menyimpan comment xberbalas, Apa khabar anak akak skrg?

      Saranan saya tanyakan dgn HUKMSC cotact number patient2 yg dah pernah operate, take time utk bawa ank akak jumpa mereka to share experience, adalah lebih baik utk cuba hubungi pesakit dgn umur yg hampir sebaya dgn ank akak, remaja jiwanya lain. Pada saya ika bracing sudah dicuba & x berjaya, tabahkanlah hati utk melalui operation & paling penting berdoa kpda Allah & bertawakkal.

      Teknik bracing memerlukan disiplin yg tinggi jika mahukan hasil yg bagus, increment sebanyak 6 degree setahun itu agak banyak, pd stgh2 org pula bracing x berkesan walau sememangnya berdisiplin.

      Harap membantu.

  62. salam akak..

    Sy perkenalkan diri sy sbg Nini. Sy penghidap scoliosis. Sy hanya mengetahui sy menghidap scoliosis time buat medical check up utk sambung blaja lepas tamat spm,iaitu pd thun 2005. Sy disarankan oleh doktor utk menjalani pembedahan, tp sehingga sekarang sy tidak menjalani sebarang pembedahan. Ada beberapa faktor yang menghalang sy. Sekiranya akak kelapangan, sy ingin meminta pendapat akak kerana sy begitu buntu dgn kesakitan yang sy alami. Sy ingin berkomunikasi dgn akak secara privasi(melalui email).

    Ikhlas,
    Nini

    • Waalaikumussalam warahmatullah…
      Sila emel apa2 pertanyaan kepada Luv_aein@yahoo.com

  63. salam kak nurain…
    boleh tak bagi ur contact number tru my email…
    later, i will call u…i ned ur help..

    • Waalaikumussalam warahmatullah…
      HArap dapat emel apa2 pertanyaan kepada Luv_aein@yahoo.com, by emel ya dik, fon ni kdg2 ada barriers juga in term of masa. :) harap adik ok

  64. Salam akak,
    baca blog akak dapat bagi sy lot of info ,akak memang seorang yg tabah dan kuat, sy doakan akak sihat sentiasa.
    Actually adik perempuan sy bru diketahui ada penyakit ni. Dia berumur 15thn dan berbadan agak kurus. Ibu saya ada merujuk kepada pakar di Hosptal besar kota bharu.Tapi doktor tak pula ckap berapa darjah kebengkokan, tapi doktor ada cakap better buat operation.

    Akak, nak tau akak buat operation kat HRPZ tu berapa kos ye, dlm anggaran berapa? Dan boleh tau berapa peratus operation tu akan berjaya, too risky ke? Sy cuma risau , dia adik bongsu dlm family dan masih muda, kami harapkan dapat buat yg terbaik utk dia dan dan bersama2 dia lalui penyakit ni.
    Thanks. kalau akak sudi harap dpt berhubung dgn akak melalui email.

    • Wsalam wrt, maaf sy lama benar x buka blog.
      HRPZ ada pakai spine yg pada saya cukup pakar, Mr Ahmad Sabri atau Mr Jo, kes saya dlu Mr Ahmad yg operate, waktu merujuk ke hosp adik perlu minta utk refer bawah mr. Ahmad Sabri, cubalah.

      N kos pula anggaran dalam 20 ribu, yg mahal itu implan dik, kita bayar terus kepda supplier, kos wad xbanyak, rasanya dlm seribu lebih je. & tentang kos implan, HRPZ ada bahagian Jabatan Kebajikan yg boleh cuba uruskan bantuan, adik tanyakan dengan pembantu pakar di situ(selalunya nurse kanan utk pakar bedah), kalau under Mr.Ahmad dlu nama nurse tu kak yam, tapi rasanya dah banyak tahun dia bertukar. Saya xtahu siapa bertugas skrg ni. Harap membantu

  65. Assalaamualaikum wrt wbt;

    Sis Nurain;

    Semoga nurain sekeluarga dirahmati Ilahi sentiasa. Jutaan terima kasih atas perkongsian, semoga Allah swt memberi ganjaran yang berlebih2 lagi..

    Anak akak (12 thn 6 bln) sepatutnya operate untuk scoliosis kat HUKM pada 10 April 2012, tapi tangguh sebab dr kata ada masalah (suspect masalah jantung). Lepas check up dr kata normal, tp dr akan check up lagi kat anaesthetic, kalau takda masalah dr akan bagi tarikh baru untuk operation. Bengkoknya masa tu 49 degree.
    Akak terbaca blog ain tentang scoliosis sos kat Uk tu. Akak rasa sangat macam nak pergi. Tapi akak tengok result kat website tu, kalu dah bengkok 49, mungkin turun 39 je. Akak nak tanya pendapat ain, rasa2 berbaloi ke akak pegi, atau baik operate je…tqvm ain, semoga Allah Taala bagi kemudahan pada kita semua…

    • Assalam akak,
      Password dah ingat, maaf ya lambat. Emelnya pun sy dah reply, harap membantu :)

  66. salam~ boleh contact saya ASAP tak ? sy perlu kan pendapat akak :)

  67. salam…

    just nk tahu kt mna tempat atau klinik yg sediakn terapi untuk pesakit skoliosis di melaka?dan selalunya brapa kos terapi?

    • Waalaikumussalam warahmatullah…
      Setahu saya, klinik tak handle kes scoliosis, hanya hospital yang sediakan terapi (fisioterapi), kes skoliosis mesti dirujuk ke hospital utk rawatan, jika refer klinik dibimbangi doktor hanya bagi pain killer utk legakan kesakitan, xmembantu pun, hanya sekadar tahan sakit.

  68. biasanya berapa kos untuk terapi dihospital kerajaan dan boleh akak terangkn skit psal proses terapi?brapa kali terapi dlm sbulan dan sbgnya…
    trm ksh.

    • Kos fisio macam kos follow up biasa di hosp kerajaan, kalau fully government rm1/rm5 rasanya setiap kali jumpa, hosp badan berkanun macam PPUM/HUSM around rm30-50 (saya agak2 saja ini).

      Sebetulnya saya tidak menjalani terapi, terus dgn operation sbb scoli saya dulu teruk, cuma saya ada mengikut beberapa sesi fisio waktu remaja dulu, everytime follow up dia akan ajar beberapa teknik senaman & cara duduk dsb & kita kena balik praktis dalam life everyday, selalunya fisio akan combine dgn brace.

      Saya x teruskan sbb x jadi apa pun utk saya, boleh jadi saya kurang disiplin, wallahua’lam. Diharap membantu…wassalam.

  69. salam…terima kasih share blog ni…anak perempuan saya pun ada masalah ni ..umur 13thn..29hb,april kena pergi HUKM ada temujanji..smoga semua brjalan lancar..aminn

    • Assalam… bagaimana keadaan anak encik skrg?

  70. Salam…saya juga merupakn salah seorang pesakit scoliosis ni. Saya dapat tahu 10thun dl masa nak masuk universiti, kan kna wat medical checkup so masa tu saya dapat tau.tp tak ada pn yg sarankan utk dapatkan rawatan susulan memandangkan keluarga jg tidak ambil kisah mengenai scoliosis yg saya alami. Saya seorang yang aktif ttp baru2 ni saya mengalami sesak nafas dan batuk yang berpanjagan. Oleh kerana risau saya buat medical checkup dan xray utk rujukan sendiri. Saya di rujuk ke klnik kesihatan berdekatgan dan esok tarikh utk berjumpa doktor…saya berumur 28thn sekarang mempunyai sepasang cahaya mata yang berumur 4thn dan 3thn…saya amat berharap dapat mengetahui perkara selanjutnya mengenai scoliosis dan ada kah pembedahan cara yang terbaik…

    • pembedahan cara terbaik utk kes bengkok serius, cuma proses nya xberapa best tp insyaAllah berbaloi…

  71. salam,sis nurain..sy seronok sgt bace blog akak
    sy pskit scoliosis jgk, 2 thn lps dr pkr ckp 60% bent,2 thn jgk la sy trlps jpe dr pkr sbb mnuntut dkt mtrik,mmg jadual pack sgt…smkin hr,sy prsn tlg blkg sy smkin truk,lg 2mggu sy kne jpe dr pkr smle,mgkin kne bt operation..skrg ni sy sdey sgt2 sis,skt dye tu tk trtnggung rsenye,sy nk brknln rpt dgn sis..byk soaln sy nk tnye..boley bg no fon or fb?

    • fb sy dah x aktif…tp nk search boleh Nurain Syuhada. my emel: Luv_aein@yahoo.com

  72. salam..sy iklas ingin bercakap sendiri dgn cik

  73. boleh cadangkan hospital pakar mana untuk operation sakit ni?

    • lokasi encik di mana?


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

Join 32 other followers

%d bloggers like this: