Posted by: Nurain Syuhada | September 4, 2008

SURGERY PREPARATION – Part 2(mind-set)

Salam sejahtera…

Di post2 yang lepas kita banyak bercerita tentang prosedur yang basically to be phisically faced but saya xnafikan yang semangat memainkan peranan yang tersangat2 penting sepanjang proses tersebut. Sokongan orang yang paling dekat dengan kita seperti suami, isteri, keluarga atau sesiapa sahaja tentu saja menyumbang kepada penyembuhan yang lebih cepat. Adalah sesuatu yang mustahil untuk seorang pesakit scoliosis berjaya menjalani tempoh rawatan tanpa diketahui sesiapa, ia bukan mengambil masa sehari dua, tapi sebulan sekurang2nya…selalunya lebih…

Tetapi yang penting adalah kehendak pesakit itu sendiri akan menentukan sekuat manakah dia ketika berdepan dengan proses2 itu. Berdasarkan pengalaman saya berkali2 menjalani major operation, rasa sakit selalunya akan berkurangan ketika saya kerap memikirkan tentang dosa yang akan gugur setiap kali kita menanggung kesakitan tersebut. & sudah pasti ada rasa sakit lain yang lebih sakit dari itu….itu semua sudah maklum, saya tidak perlu sebutkan di sini.

Semangat pula akan menjadi lebih kuat setiap kali saya membayangkan posture baru yang bakal dimiliki setelah pembedahan tersebut selesai. Ini sudah cukup untuk membuatkan saya lupa akan risiko2 seperti yang sentiasa diberi amaran oleh pakar bedah.

Dan akhir sekali, rasa ingin tahu & ingin melihat perubahan posture tersebut telah menyebabkan saya terdorong untuk berdiri dan berjalan seawal yang boleh.

Kebanyakan dari pesakit yang menghubungi saya yang mana mereka di tahap yang memerlukan surgery(severe scoliosis) xsudah2 menyatakan rasa TAKUT. Ingin saya tegaskan disini bahawa itu adalah reaksi normal seorang manusia yang waras :), tetapi apa la sangat rasa takut itu jika dibandingkan dengan mereka yang tiba2 kemalangan & memerlukan pembedahan kecemasan, sekurang2nya kita diberi masa untuk melakukan persediaan.

My suggestion will be like this, jumpa pakar bedah anda & minta contact number ex-patient dia yang successfully operated, pergi jumpa & tengok sendiri hasil kerja tangan pakar tersebut, anda juga boleh bertanya pengalaman proses itu secara terus kepada pesakit berkenaan. Adalah lebih relevan untuk berjumpa dengan pesakit yang telah mendapatkan rawatan dengan pakar yang sama kerana cara setiap pakar bedah itu mungkin berbeza mberdasarkan genaral practice di hospital tersebut. 

Saya juga melakukan perkara yang sama June yang lalu, sekadar menemui 2 pesakit untuk menambah keyakinan bahawa pembedahan ini akan berjaya. Pakar bedah tidak akan memberi contact number tersebut melainkan anda rajin memintanya.

PALING PENTING, berdoalah dengan sepenuh harapan & keyakinan bahawa Allah sentiasa bersama2 kita, jangan sekali2 hilang keyakinan itu walau di saat TIADA SESIAPA LAGI yang percaya dengan tindakan kita(isk3…sedih tul bila teringat saat2 ni), kunci doa yang dimakbulkan ialah YAKIN.

Ok…sekian saja…selebihnya…tiada yang lebih mengenali diri anda melainkan diri anda sendiri, ask yourself how u want it to be….

Salam

Advertisements

Responses

 1. salam alaik. Sekadar perkongsian.

  Sy pesakit scoliosis yg bengkonye 45°. Telah melalui proses pembedahan dan mempuntai titanium di sepanjang tulang belakang.

  Pakar bedah saye ketika itu ialah prof razak yg x silap saye skrg ni ketua di jbtn ortopedik HUKM cheras dmana tmpt sy dibedah 13 tahun lepas.

  Alhamdulillah, sehingga skrg tiada sbrg masalah melainkan lenguh2 biasa.

  Sekian 🙂

  Neenah.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: