Posted by: Nurain Syuhada | September 17, 2008

SIAPA SEBENARNYA YANG PERLUKAN SUGERY?

Salam wrt…

Ermm…xsampai 2 minggu lg kita dh nak raya, ahad ni pulak saya sudahpun pulang ke kelantan(bestnye leh jumpa anak2), kebetulan waktu itu follow-up dgn surgeon saya, nak tengok apa cerita tulang, besi n tisu2 kat spine tu…dh genap 50 hari since last operation saya ritu…

Kali ini saya ingin menjelaskan sedikit kekeliruan tentang scoliosis surgery. HAKIKATNYA, tidak semua kes scoliosis memerlukan surgery. In general, jenis rawatan scoliosis dibahagikan mengikut seriusnya bengkok tersebut.

1. Curve < 25 degree — pakar observe n suggest approppriate exercise.

2. Curve 25-40 degree — bracing n exercise

3. Curve 40 degree or more — surgery (with except for) n also optional.

Ceritanya begini, untuk patient yang masih muda(about 15-19) selalunya pakar bedah akan mencadangkan surgery sebaik sahaja bengkok mencecah 40 & tiada tanda2 yang bengkok itu akan berhenti from worsen. Pada dasarnya, patient yang berusia sekitar 12-14 akan mengalami bertambahan bengkok yang luar biasa cepatnya, mungkin atas faktor tumbesaran yang berlaku dengan pantas sebaik sahaja haid pertama bermula, saya katakan mungkin di sini kerana kes scoliosis kebanyakannya adalah dari jenis “Idiopathic”—sebab yang tidak diketahui. & proses bengkok itu akan berterusan menjadi semakin teruk sehinggalah patient berusia 18 tahun yang mana bahagian atas tubuh akan berhenti membesar.

Walau bagaimanapun, untuk pesakit yang terlalu muda(12 years), surgery x recomended sangat sebabnya tulangnya masih mudah untuk dilentur kembali, bermaksud chances utk scoliosis itu dikurangkan melalui senaman memang besar.

Pengecualian lain pula, untuk ADULT SCOLIOSIS, surgery juga xrecomended kerana risikonya jauh lebih tinggi berbanding remaja. Walaupun seseorang itu mempunyai bengkok 50degree atau lebih, seandainya dia boleh & MAHU meneruskan hidup seperti biasa, tidak ada seorang pun pakar yang akan menggalakkan dia menjalani pembedahan. Antara faktor mengapa scoliosis surgery untuk orang dewasa tidak dicadangkan ialah:

1. Proses penyembuhan tisu yang agak perlahan berbanding remaja.

2. Tulang yang tumbuh kembali secara lebih perlahan berbanding pesakit yang lebih muda.

3. Overbleed during the surgery.

4. Tulang belakang yang well fused memerlukan cutting di bongkah tulang belakang, yang mana setiap pemotongan itu membawa nisbah risiko kelumpuhan yang lebih tinggi berbanding remaja (jika pakar membuat kesilapan).

5. Correction yang bakal diperolehi oleh pesakit dewasa tidaklah sebegitu membanggakan jika dibandingkan dengan remaja – ini kerana tulang itu kebanyakannya keras & sukar disusun balik, n jika diluruskan secara keterlaluan, mungkin mencederakan saraf pula.

6. Pesakit yang sudah berkahwin n memiliki anak, faktor psikologi n environment mungkin tidak begitu memihak kepada pesakit untuk menempuhi tempoh ‘recovery session’. Ia tidaklah begitu lama, tp agak menyeksakan di hari2 pertama setelah pembedahan. Tidak boleh tunduk n halangan2 lain untuk melakukan kerja2 rumah termasuklah mendukung anak boleh menjadi faktor yang mudah sekali melemahkan semangat golongan ini untuk menempuh tempoh rawatan.

Walaubagaimanapun, sekiranya pesakit itu mula menghadapi gejala di bawah, surgery adalah 1 1 nye penyelesaian:-

1) Menderita sakit tulang belakang yang semakin lama semakin kerap & kuat & tidak boleh lagi dikawal melalui ubat tahan sakit. Kesakitan ini akan menjadi lebih teruk jika pesakit itu kerap mengangkat barang berat ataupun melalui tempoh kehamilan. Gejala ini yang dipanggil ‘Lower Back pain Sydrome’ adalah disebabkan oleh saraf di bahagian pinggang mengalami keradangan kesan dari rotation & bengkok tulang tersebut, saraf itu sentiasa berada dalam keadaan tersepit & sudah tentu ianya akan menyumbang kepada kesakitan yang amat sukar untuk hilang – gejala ini kerap menyerang mereka yang memiliki scoliosis di bahagian lumber-pinggang).

2) Mengalami masalah ketidakselesaan yang ketara ketika bernafas – kebanyakannya melibatkan curve yang teruk 70degree ke atas.(Patient with deformity kat Thoracic part)

3) mengalami masalah saraf seperti kesukaran mengawal pergerakan tangan & kaki.

Pakar bedah tidak akan melakukan pembedahan scoliosis atas faktor kosmetik semata2, bermaksud sekiranya scoliosis itu tidak terlalu mangganggu & masalah utamanya hanyalah pada appearance yang tidak sempurna, surgery mmg tidak dicadangkan. Tidak berbaloi untuk mengambil risiko tersebut kerana benefitnya mungkin tidak sebanyak risk faktor yang perlu diambil kira. Perlu diingat, scoliosis surgery adalah antar Major Operation yang berisiko tinggi & berharga mahal. Jadi, decide yang terbaik…

Pesan saya untuk mereka yang bengkoknya tidak terlalu ketara, selagi scoliosis itu tidak mangganggu kita in term of sakit2 belakang, cukup saja kita mengawalnya melalui senaman & latihan posture yang sihat. Biarkanlah jika ada sedikit bonjol di atas belakang, yg penting kita boleh hidup sihat…OK?


Responses

  1. berapa lame admitted kalo wat surgery eh?
    full pulih la…

    Nurain : Mine was approximately 5-6 days admitted, others I do not know, but rasa2 lebih kurang 1 week aje dlm wad, cuma bile balik rumah kena jaga movement, mmg xbleh nak tunduk lg dlm 1-2 month mula2 tu, tegak je berjalan.

  2. nak tau gak, senaman ape yg ssuai t0k psakit2 skoliosis ney..cam sy, da 2ta0n kne skoliosis. skg nie umor 17taon da..then curve 40 degre. .

    0pe rep at my emel yep..

  3. Akk, bgus ke selama kita dlm proses pnyembuhan slps opration (dh blik ke rumah dlm 1minggu lbh) kita msih makan ubt tahan sakit kerana rse kurng selesa di bhgian blkng slps oprtion tue bila nk baring sbb mcm trsa besi tue..n rse kurang selesa tue agaknya smpai bila ye kak?? Sbb klw boleh sye xnk mkn ubt thn skit tue yg kita sedia mkluk xbaik utk buah Pinggang kita pulk nnty..komen skit kak..tQ


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: