SCOLIOSIS

Scoliosis ialah istilah perubatan yang merujuk kepada keadaan tidak normal di mana blok-blok tulang belakang(vertebrae) seseorang itu membengkok ke kanan atau ke kiri, dalam kondisi lain vertebrae tersebut boleh juga berpusing.

Jika dilihat pada x-ray dari sudut hadapan, tulang belakang seorang pesakit scoliosis akan membentuk lebih kepada huruf ‘S’ atau pun ‘C’ berbanding bentuk lurus pada orang normal.

Pakar akan mendiagnose pesakit sebagai scoliosis apabila degree bengkok melebihi 10.

NORMAL SPINE VS SCOLIOTIC SPINE

Cara mengira Degree bengkok.

CARA KIRA DEGREE

Advertisements

Responses

 1. Saya amat gembira dengan perkembangan pesakit ini. ya, itulah keberkesanan foot reflexology. Dari sudut isdtilah, memang terdapat perbezaan diantara urut tapak kaki dan reflexology. Pada hemat saya yang telah berkecimpung didalam kaedah rawatan ini. pesakit sebenarnya telah menjalani rawatan urutan reflexology bukanya urut tapak kaki. reflexology dikaitkan dengan rangsangan di titik zom reflex ditapak kaki. Manakala urutan tapak kaki adalah bagi mereka yang merasa lenguh di bahagian anggota kaki disebabkan berdiri terlalu lama, berjalan jauh, melakukan aktiviti lasak atau ebagainya. Tahniah ketrana anda telah mendapatkan rawatan dari pengamal yang betul. Saya harap para pembaca tidak tersilap memilih perawat dan rawatan. Shukur

  NURAIN : MOHON MAAF KERANA SAYA TERPAKSA MEMADAMKAN NO. TELEFON ANDA DARI KOMEN YANG DIHANTAR. SAYA TIDAK INGIN PEMBACA SALAH SANGKA BAHAWA SAYA TERLIBAT MEMPROMOSIKAN MANA-MANA PIHAK. APAPUN TERIMA KASIH DI ATAS MAKLUMAT ANDA

 2. salam… ada tak cara lain seperti urutan etc untuk mengubati scoliosis selain pembedahan..

 3. sy dpt tahu ade chiropractic di cheras yg mngamalkn teknik tertentu utk mrawat scoliosis…ia tdk memerlukn pembedehan n ubat2tan.. ape pendapat awk??

 4. salam, saya salah seeorang dari pesakit scoliosis, tetapi tidak pernah mendapatkan rawatan. saya menjalankan aktiviti harian seperti biasa
  dan memakai pkaian kegemaran saya walaupon kadang kala npk seperti
  senget sebelah. saya ingin tahu, adakah penyakit sciliosis in boleh menyebabkan
  strok ataupon lumpuh? Saya tidak pernah merungut kerana kesakitan yg saya
  alami kerana tidak mahu membebankan ahli keluarga saya.

 5. salam…
  sy pun pengidap penyakit scolisis juga..sy nk tanye adakah penyakit ini di sebabkan keturunan??mengikut adik beradik parents sy mereka tidak ada penyakit spt ini ttp yg mengalaminya adalah anak2nya iaitu sedara sy..3 org termasuk sy..sy dpt tau sy sakit time umo 19 thn tp doc sahkan sy kena time 17 thn…sy xrase skit pape pun..xlama lg sy akan menjalani pembedahan..berdebar2, takut, sedih n mcm2 lg..maklumlah xpenah masuk hospital..sy terfikirkan risiko yg akan sy hadapi..

 6. pada thun ini sy mndpat thu sy ada pnyakit scoliosis..tp sy tak thu apa2 mngenai penyakit ini dan cara rawatannya..boleh kh tlg jelas kan pd sy cara rawatannya selain daripada pembedahan??

 7. assalamualaikum…saya nak tanya …ada family saya berumur 13 tahun menghidap skoliosis…darjah bengkok 67 darjah…doktor memberi saranan supaya dibedah…tetapi jika tidak dibedah apa yag akan berlaku…dan apa kesan jangka panjang….

 8. salam, ank saya berusia 14tahun dan doktor cadangkn agar mmbuat pembedahan tahun hadapan..tapi anak saya lebih bersedia jika dbuat secepat yang mungkin. masalahnya skg..kami tidak mempunyai dana untuk rawatan dan pembedahan..saya bingung memandangkan saya tidak bekerja dan mngharapkan ayah tiri anak(suami saya skg) menanggung segala pembelanjaan..ayah kandung mereka lepas tangan dan tak bagi nafkah langsung. bagaimana untuk saya dapatkan bantuan…?? terima kasih.

 9. Apa pendapat anda tentang urut secara tradisional dpt merawat dan mengubati scoliosis itu adakah dpt membantu persakit

  • Assalamualaikum, menurut pemerhatian saya, urut tradisional tanpa asas pengetahuan chiropraktik agak merbahaya, boleh menyumbang kepada pertambahan bengkok kerana urutan tersebut memberi kesan strecthing tanpa disertai nasihat2 tentang posture & amalan harian yang peru dijalani oleh pesakit.

   Kadangkala, bila pesakit meneruskan rawatan urut tradisional tanpa pemantauan x-ray oleh pakar , mereka terasa seperti bengkok itu seolah-olah berkurang padahal pada waktu itu sedang berlaku proses pertambahan bengkok yang sebenarnya boleh dicam dari observation melalui x-ray. Hanya teruskan rawatan urut jika telah dibuktikan bahawa bengkok telah benar2 berkurang. Jangan sesekali mengabaikan temujanji dengan pakar.

 10. […] SCOLIOSIS […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: