RAWATAN HOSPITAL

PEMANTAUAN

1) Untuk pesakit dengan cobb angle yang sedikit (kurang dari 25 degree).

2) Untuk pesakit yang telah mencapai umur pertumbuhan matang (17 tahun)

3) Untuk pesakit yang memilih untuk tidak menjalani pembedahan

 

FISIOTERAPI & BRACING

1) Untuk pesakit dengan cobb angle yang sederhana (melebihi 25 degree tetapi kurang dari 40 degree).

2) Brace berfungsi untuk menahan bengkok bertambah dari semasa ke semasa, kebiasaaanya hanya dicadangkan kepada pesakit muda.

3) Untuk pesakit yang memilih untuk tidak menjalani pembedahan.

 

bracing
PEMBEDAHAN MEMASANG IMPLANT
1) Untuk pesakit dengan cobb angle yang serius (melebihi 40 degree).
2) Untuk pesakit yang mengalami kesakitan yang tidak dapat diurus dengan kaedah pain management lain.
 surgery-3

 

 

 

Responses

  1. Assalamualaikum..tahnah di atas kejayaan pembedahan anda .saya berharap anada akan bertambah sihat dan yakin di masa akan dtg..saya ingin menanyakan soalan kepada anda berdasarkan pengalaman anda agra dapat membantu saya..umur saya ialah 25 tahun..telah berkawin da mempunyai seorang cahaya mata..telah mengalami keguguran 2 kali sebelum ini..mendapat sakit belakang setiap kali keguguran tersebut berlaku.dalam 3 bulan lepas sakit belakang saya bertambah serius..hingga memaksa saya ke doc.setlah x-rau dilakukansaya mempunyai mild scoliosis L4-L5.doc mencadangkan saya memakai lumbar spport dan menjalani phisotherapy.persoalanya adakah phsio mampu memulihkan saya..adakah saya masih di tahap normal sekiranya untuk bgn dari kerusi pun saya sakit termasuk jika saya bersin dan batuk.harap puan dapatmembantu..terima kasih

    [THE AUTHOR HAS REPLIED TO YOU THRU EMAIL, PLEASE CHECK!]

  2. salam anak saya berusia 1tahun 4 bulan dan scoliosis dikesan pada umur 1 tahun apabila saya mendapati ada benjolan di belakang badan anak saya x ray telah dibuat dan mri tengah tunggu result..apa yang membimbangkan saya untuk operation kerana anak saya telah menjalani operation ctev pada umur 7 bulan dulu dan kalau boleh x sanggup untuk melihat anak dibedah lagi..diharap dapat beri pandangan terima kasih..

    Nurain Syuhada menjawab:
    Wsalam wrt…
    Pertama sekali saya cukup bersimpati dgn ujian puan. Harap puan sentiasa kuatkan semangat.
    CTEV – kalau xsilap saya ianya adalah op berkaitan pembetulan tulang dibahagian kaki, betul ke? Saya ingin tahu juga adakah ctev itu mengambil masa yang lama?
    Jika bagi pembedahan yg dlu anak puan boleh go thru without any prob, it indicates that your baby is strong enough to face the next.
    Tentang scoliosis, sebetulnya saya sangat sukar utk memberi pendapat bg kes2 infantile(scoliosis pada bayi) kerana pembedahan pada pendapat saya BUKANLAH pilihan terbaik. Ini kerana, jika pembedahan dilakukan, ia hanya menyelesaikan masalah pd waktu sekarang & anak puan akan tetap memerlukan siri pembedahan di masa hadapan bilamana tulang belakangnya bertumbuh.

    Bg kes kanak2, set implant yg sepatutnya digunakan bukanlah implant pedicle screw sebagaimana yang boleh dilihat di blog saya itu, tetapi ianya adalah set yang boleh diubah kepanjangannya dari semasa ke semasa tanpa pembedahan major, saya tidak pasti sama ada Malaysia sudah memiliki peralatan tersebut pd masa ini.

    Jika ditanya apakah cadangan untuk anak puan, saya memilih BRACING. Disiplinkan dia memakai bracing(ini pun tempah dekat hospital juga). Walaupun hati ibu akan sedikit terseksa melihat anak kena pakai brace yang sangat xselesa itu, hanya itu option yang terbaik & tanpa risiko untuk anak puan.

    Harap pandapat saya boleh membantu puan….sekadar memberi pendapat

    • salam.pn zuraidah.
      saya ingin sekali bertanya tentang anak puan yang menjalani pembedahan ctev
      sewaktu umur 7 bulan.bagaimana keadaan anak puan sekarang? adakah doktor dapat membuat corecction pada bahagian ankle tersebut?
      soft tissue @ bone? di mana puan merujuk kes anak puan?

  3. saya ingin bertanya pendapat puan tentang anak saudara saya yang menghidap scoliosis thoracic. Beliau baru berusia 16thn dan seorg remaja perempuan. result mri telah diketahui pd hari ini yg menunjukkan tulang belakangnya tlh bengkok sebyk 59.1% dan beliau harus menjalani pembedahan di HUKM.

    apakah nasihat puan, sblm proses ini berlaku dan adakah jalan untuk saya mengurangkan sedikit perbelanjaan pembedahan tersebut ?

    terima kasih atas pandangan puan.

    • salam,
      saya rasa anak boleh dsembuhkan. Tp elakkan buat operation utk bengkok tulang, sya udh kena kena slip dics n udh buat with chinese physcian. Mcm2 bengok dia betulkan.Call me me if u interested.
      saiful 016-9189006

  4. salam
    mak saya mengidap scoliosis, di bahagian sacral n coccyx..itulah yang saya nampak dari x ray..soalannya dengan membuat bbrpa sesi physiotheraphy,sakit dan bengkak di pinggang dia macm kurang tapi sakit kaki(terutamanya lutut) tak berubah..dr cakap sakit punca dari scoliosis..so apa pendapat dr? mak berumur 41 tahun,6 orang anak(bersalin normal),berat 60 kg..tq

    • Ada kemungkinan sakit lutut tu BERKAIT dengan scoliosis, tp bukan scoliosis puncanya. Maksud sy begini, patient scolio posture badan mereka xtegak mcm orang lain, berjalan & berdiri cenderung senget, jd ini akan memberi beban yang tidak setara di antara 2 2 belah kaki, jd sebelah yang banyak support berat badan tu akan cenderung jd sakit sendi/lutut.

      Pendapat sy, tidak perlulah jalani pembedahan scolio pd usia sebegitu, risikonya sangat tidak berbaloi & menyeksakan. TAPI, jika benar2 diperlukan lainlah ceritanya.

      Tentang sakit lutut, pd saya urut boleh membantu melegakan kesakitan ibu adik

  5. salam..saya ingin menanyakan soalan kepada puan berdasarkan pengalaman puan agar dapat membantu saya..umur saya ialah 25 tahun, belum berkhawin..sya mendapat sakit belakang 4,5 bulan yang lepas..kadang-kadang terasa sakit yang amat sangat sehingga sukar nak berjalan..hingga memaksa saya ke berjumpa doc..setlah x-ray dilakukan,doc mengatakan bahawa sya mempunyai lumbar scilosis tetapi tidak sampai 10 drjh,sedikit shj..doc mencadangkan sya menjalani phisotherapy.persoalanya adakah phsio mampu memulihkan sya..adakah saya masih di tahap normal sekiranya untuk tido terlentang dan mengiring pun bahagian belakang dan kaki sebelah kiri terasa sakit hingga sukar untuk tido termasuk juga jika saya bersin dan batuk juga terasa sakit..harap puan dapat membantu..terima kasih

    • salam
      kepada hamiza..berdasarkan pengalamn mak saya..physiotheraphy mampu u mengurangkan scoliosis dalam 2-3 degree..dia wat physio dah dalam 6 bulan dan Alhamdulillah sakit pinggang dia dah kurang sangat2..tak hilang la tapi dah berkurang..makna kata physio membantu dalam kes dia..saya harap y sama lah kepada sister hamiza..mak saya juga mengamalkan makan ubat glucosamine yang membantu menguatkan semula sendi2 kaki dia..sister hamiza, awak just wat je apa y doktor n physiotherapist minta awak buat coz depa tahu y terbaik=>

    • wsalam, maaf krna mengambil sdikit masa utk reply.

      dalam kes miza, sy sgt2 yakin yg fisioterapi akan sangat2 membantu kerana:
      10 degree scoli – very mild scoli
      sy percaya ia baru nak berlaku, n pd usia 25 tahun scoli baru terbentuk, ianya tidak akan meningkat dgn serius tetapi ia akan memberi kesakitan yg teruk sebagaimana yg miza rasakan skrg ni.

      Jd, cuba praktikkan apa yg fisioterapyst ajar, tgk perubahan, seandainya ada pengurangan rasa sakit maksudnya berkesan. sbb sebenarnya fisioteraphyst juga akan try n error beberapa teknik bg mendapatkan teknik senaman yg paling match dgn keadaan miza. Jd kena sabar byk sikit, senaman fisio mmg remeh & membuang masa sikit, tp ok lah utk kesihatan jangka panjang, lg pun miza muda lg🙂

  6. salam..saya telah mengetahui saya mengidap scolisis sejak umur 18 tahun… tak pernah berjumpa pakar…tapi bila dah nak kawin ini perasaan takut membuak2 ..saya takut sama tak mampu mengandung….setakat ini takde masalah serius yang saya hadapi ttg penyakit ini.

  7. Salam…kak, sy mmpunyai scoliosis sjak berumur 15thun..ketika sy berumur 17thun..scoliosis sy mbengkok mlebihi 60 drjah..skrg sy brumur 20thn da mmpunyai 2 anak..sy slalu sakit2 pggang ketika baring..dulu sy penah pergi berubat tradisional dengan cina di PJ..ttp waktu itu sy di masih sekolah dan perlu mjalani prbatan itu stiap mggu..kbyakan pesakit yg mjalani perubatan di situ semuanya berjaya..ttp nasib tidak myebelahi sy..mm..apakah nasihat akak untuk sy mgatasi pyakit ini..kerana sy malu dgn khayalak ramai yg menegur belakang badan sy yg kelihatan cacat..

  8. Assalammualaikum,
    Umur saya 36 tahun dan mempunyai 3 orang anak. Dua tahun lepas semasa saya menjalani pemeriksaan x-ray bagi tujuan melanjutkan pelajaran, saya diberitahu saya menghidap scoliosis. Pemeriksaan itu dilakukan di klinik. Sehingga kini saya belum dapatkan rawatan pakar. Saya takut. Pinggang saya selalu sakit dan juga lutut. Akhir2 ni saya perasan apabila memakai baju kurung, kain saya kelihatan senget sebelah. Tolong saya. Apakah langkah permulaan yang saya harus buat. Adakah kena terus ke hospital atau minta klinik surat merujuk saya ke hospital. Saya bercadang nak mendapat rawatan di hukm. Tapi tak tahu bagaimana saya nak bermula. TQ

  9. Salam, tahun lepas saya mengalami sakit belakang yang serius dan terpaksa berjumpa chiropractor di cheras. x-ray menunjukkan saya mempunyai double curved thoracolumbar scoliosis, 26 and 21 degree. Saya berusia 25 tahun dan masih lagi menuntut di peringkat sarjana. Selain dari melakukan senaman rutin dan physiotherapy, saya ingin tahu amalan kesihatan dari segi pemakanan dan juga cara hidup (cara tidur, postur bdn yg betul and etc) yang boleh membantu untuk menghalang scoliosis dari menjadi semakin teruk. terima kasih.

  10. assalamualaikum akak..saya baru terjumpa blog ni pagi ni..ntah kenapa tibe2 tergerak hati saya nak cari informasi tentang scolosis lepas subuh tadi..saya pun mengidap scoliosis ni dari kecil lagi..sekarang saya berusia 25 tahun..saya nak tanya jika akak tahu rawatan2 lain yg berkesan selain pembedahan..keadaan saya ni akak teruk juga..harap akak dpt membantu beri sedikit maklumat tentang ini..terima kasih..

  11. Salam..sy brumur 23thun..bujang..dikesn mngidap scoliosis ktika brusia 18thun..kbgkokan sy 37 drjh..sy sering diejek dgn rakan..now,sy rse sgt malu..then sy dpt rsekn tulg sy mkin mmbngkok..doc di hsptl besar x bg sy buat operte..die just suruh mkn ubt..dgn ubt je pnyakit sy xkn baik bukan?apkah rawtn yg trbaik utk kes sy ini..

  12. Salam akak…

    Saya berumur 24 tahun dan dsahkan mengalami scoliolisis sekitar umur 18 tahun (X-ray medical check up utk kemasukan ke IPTA). Namun selepas itu, saya hanya menjalani aktiviti harian spt biasa kerana doktor mengesahkan tiada sebarang kesan jangka masa panjang. Namun kebelakangan ini saya ada merasakan sengal2 ditulang belakang namun tiada sakit yang lain. Saya juga ada memerhatikan simptom2 lain seperti pinggul tinggi sebelah, ketidakseimbangan berdiri, dan lain2 simptom namun tiada.

    Selain itu, berdasarkan pengalaman kakak adakah penyakit ini akan memberi kesan kepada alam pekerjaan?Ini kerana baru2 ini saya direject dari satu company untuk jawatan jurutera hanya kerana penyakit ini. Sedangkan saya tidak mempunyai sebarang masalah dalam melakukan kerja harian. Saya amat berharap kakak dpt memberi pandangan dlm hal ini.

    Saya amat berharap kakak dpt memberi pandangan dan nasihat. Terima kasih.

  13. salam kak,,,sya telah mengetahui ttg scoliosis pd thn 2011…skrg umur sya 22 thn…doc tlh menyuruh sya memakai brace…sya ingin tahu ada treatment lain kah untuk scoliosis ni….sebab sya kalau blh x nk op…senaman membantu juga kh?????

  14. salam…saya ingin nak tau lebih lanjut mengenai ctev kaki. Anak saya
    berumur 6 bulan dan mempunyai masalah ctev pada kakinya sejak
    dilahirkan. Terapi dan kaedah simen sudah dilakukan. pembedahan
    sudah di tunda benyak kali kerana masalah kesihatan. apakah altenatif lain yang terbaik perlu dilakukan agar anak saya dapat berjalan dengan baik.
    Terima kasih…

  15. anak saya yang baru berumur 9+ didapati mengalami scoliosis dengan kebengkokan pada 30% darjah pada bahagian bawah & atas. Adakah cara untuk mengelakkan ia menjadi serious ?

  16. salam kak…sya salah seorg psakit skoliosis berumur 22 tahun…pada tahun 2006 saya pernh menjalani pembedahn pmsngn besi dan skru…tp besi tersebut patah dan skrg sya mnugu jwapan doktor untuk rawatn susulan..Soalan saya berdasarkan pegalaman akak bagaimana kah pluang untuk sya setidak2 nya memperbetulkan kedudukan tulang pada usia 22 tahun ini…..

  17. as salam…saya berumur 20 tahun 7 thun dulu saya kemalangan menyebbkan sendi lutut sya lari..jadi diletakkan besi..alhamdulillah sya dh boleh jalan..lepas tu saya dapati saya mengidap scoliosis pula sekarang so saya nk taw…adakah scoliosis boleh membawa maut…adakah saya yg berumr 20 thun ni..dapat sembuh seperti sediakala???

    • Ajal maut sudah ditentukan Allah s.w.t dik… tak adil kalau saya jawab scoliosis boleh membawa maut.

      apa yg berlaku ia berkait dgn penyakit2 lain mcm semput, sakit belakang melampau contohnya kemudian selalu ambil pain killer, then pain killer tu jd toksid pula bila kita mkn terlalu byk(kebergantungan pd drugs) jd ini boleh menyumbang kepada faktor2 penyakit yg membawa maut, itu jawapan lebih tepat. Jd besederhanalah dlm berubat.

      Berkenaan sembuh seperti sediakala itu jarang berlaku(sy pun xlurus sepenuhnya tulang tu) tapi Alhamdulillah life goes great.

  18. terlupa 1 lagi…soalan boleh tak bagi yg mengidap scoliosis nie melakukan urutan…???

    • boleh…tp ia jarang sekali membantu untuk kurangkan bengkok, hanya melegakan sakit & lenguh.

  19. Assalamualaikum Admin

    Bayi saya lahir dgn masalah CTEV (berdasarkan surat rujukan dr doktor yg sambut bayi semasa bersalin). Umurnya 29 hari pada hari ni 9/10/13.
    Sekarang dlm proses rawatan simen plaster utk tarik urat, hari ini tukar simen kali ke 3, masih ada 3 sesi lagi. Kata doltor pakat kat Hospital Pakar Orthopedic Putrajaya, rawatan ni kena ulang hingga 6 kali simen, kalau slps 6 kali rawatan masih bengkok, kena bedah.
    Masalahnya, baru 2 sesi simen, tulang dah keras….susah nak betulakan kakinya. saya risau kaki tak blh normal slps 6 s.esi. Doktor bg temujanji tukar simen setiap 2 minggu.
    Saya perlulkan pendapat Puan/Cik berhubung kaedah rawatan terbaik dan caddangan pakar yg betul2 bijak dlm kes ini.
    Saya memang tdk puashati dgn doktor pakar Putrajaya..setiap kali pergi jumpa doktor lain. Kaki bayi saya tidak disentuh pun..terus suruh ke makmal simen.
    Saya sedih..doktor pun tak jelaskan situasi sebenar bayi saya.
    X-Ray tidak dibuat, adakah ia betul2 masalah CTEV?
    Mohon pandangan Puan/Cik
    Sekian.
    Tplong reply ke email saya juga :
    narisa.info@gmail.com

  20. Hi, anyone knows any good doctors for congenital scoliosis treatment/ bracing or casting? My baby of 15 months old is having a curve of more than 30 degrees. Thanks so much for any useful information.

  21. Assalamualaikum..saye berumur 24 tahun, mula sedar tulang belakang bengkok dalam 3 tahun lepas dan mula sedar menghidap scoliosis ni dalam setahun lepas. sebelum puasa baru2 ni barulah saye sedar dan tau akan istilah scoliosis ni. saye syak semasa kecil menghidap asma dan kerap ‘shoulder dislocation’ ketika lakukan aktiviti lasak adalah berasal dari scoliosis ni?? nak MRI pon tak boleh pasal ade metal plating dlm tangan. Perlukan nasihat.

  22. salam.. saya disahkan mengidap penyakit scoliosis..bolehkah penyakit ini sembuh melalui fisioterapo?

  23. Salam.. Sy umur 18 dan menghidap lumbar scoliosis 20 degree. Sy sedar yg tlg blkg sy senget sjk sy darjah 6. Tp sy baru buat treatment mse 18 tahun. Sy buat phisio di hosptal krjaan. Adakah tlg blkg sy akn normal balik?? :(( sy malu bila jalan pinggul sy akn nmpk senget. Mcm mne nk betul kn balik? Urut boleh x? Adkh sy kena buat operation org pakai brace? Please reply yee:/

    • Wsalam. 20 degree x teruk dik tapi jd nampak sbb lumbar. pakai brace lebih sesuai. operation utk yg degree banyak, more than 40 degree…

      • Assalamualaikum, Saya baru tahu yg saya ada scoliosis sebab kawan ada tegur badan saya mcm bongkok.. Umur saya 18 thn and bila x-ray bengkok tulang lebih 49 degree.. Saya nak tanya, kalau operate risiko dia tinggi tak? And ada apa2 side effects Tak? Boleh suggest kan mana2 hospital yg terbaik untuk buat operations untuk scoliosis ni?

      • Waalaikumussalam….

        Adik boleh baca detail kat https://www.facebook.com/scoliosismalaysia/

        Tentang hospital, refer ke mana2 klinik kerajaan berdekatan kemudian mereka akan suggest hospital yang ada pakar spine terdekat dengan adik.

  24. […] RAWATAN HOSPITAL […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: