BEKAM

Bilamana kaki/tangan kita selalu kebas itu petanda bahawa aliran darah kita kurang lancar, ia boleh jadi berpunca dari blood clots, sometimes boleh dilihat sesetengah kawasan kulit kelihatan sedikit lebam ataupun bila dicubit ia kurang terasa berbanding kawasan lain. Clots ini tidaklah merbahaya in short term, tapi hal remeh ini jugalah lama2 membawa kepada pelbagai penyakit-penyakit yang tiba2 je ada. Ditambah lagi dengan habit pemakanan orang Malaysia yang tak berapa bagus kan…(so many processed food, instant drink etc…etc).

Jadi tabiat manusia yang suka makan ikut tekak ni Allah SWT sememangnya sudah tahu lalu bekam telahpun menjadi kaedah pengubatan Rasulullah SAW(malahan Rasul-rasul sebelum Baginda). TabarakAllah… sayangnya Allah pada kita di Malaysia…di sini ramai orang baik-baik & pemurah, lalu Allah jadikan majority dari kita muslim, so that kita menggali apa kelebihan2 bekam.

Cara bekam berfungsi ialah dengan mengepam/menarik komponen tak elok ke permukaan bawah kulit. Melalui bekam darah, komponen tak elok ni dikeluarkan melalui sedikit tusukan yang kecil2 itu, para ahli bekam memanggil ini sebagai darah kotor.

Bagi pesakit yang mempunyai kadar asid yang tinggi dalam badan, bekam akan turut mengeluarkan buih atau cecair. Bagi pesakit yang mempunyai kadar lemak yang tinggi pula, akan keluar lemak dalam bentuk cecair(sama rupa dia dengan lemak yang keluar masa proses sedut lemak di hospital). Jadi apabila blood clots pun tak ada, benda2 tak elok tu pun tak ada, maka kesihatan kita akan jadi optimum, susah nak dapat penyakit…make sense?

Berbeza dengan ubatan hospital yang bersifat menghilangkan rasa sakit secara segera tetapi mempunyai kesan sampingan(menyimpan penyakit untuk keluar di masa akan datang atau lebih buruk menjadi sebab kepada penyakit2 lain).

Sama juga halnya dengan rasa sakit, mostly sakit adalah berpunca dari saraf under pressure atau muscle cedera(koyak kecil), fikir secara logic maka anda akan faham kenapa saya kata bekam sangat bermanfaat.

Jika anda takut nak buat bekam darah, cubalah dahulu bekam angin, kesannya, banyak dari lenguh2 akan hilang, juga sangat membantu mengurangkan sakit kepala.

Bekam itu sunnah…pahala dapat…sihat pun dapat insya Allah.

bekam

%d bloggers like this: