DDD & SLIP DISC

Bila sebut Slip Disc semua orang rasa macam familiar, selalu dengar kan? Tapi bila doktor sebut awak ada Hernia or Degenerative Disc ramai patient panic & TERfikir bahawa ish…sakit apa ni aku kena? canggih sangat bunyi penyakitnya. Gambar di bawah adalah keratan rentas normal disc vs slipped disc.

herniaDisc dalam badan kita tu sebenarnya terbentuk dari cecair yang mengandungi collagen(untuk keanjalan) & proteoglycan (sejenis protein yang terlibat dalam proses sambung menyambung tisu dalam badan).

Sila baca lihat gambar di bawah & faham betul2….disc ni ada macam2 ragamnya.

hernia sgl

Slip disc dalam bahasa medic dipanggil Hernia, ia bermula dengan degenerative disc disease, term disease itu sendiri dah melambangkan sesuatu yang boleh merebak kan….

Lihat stages di bawah, bila ia dah macam bocor gitu maka jadilah slip dics. Ia menyakitkan kerana turut menekan saraf.

hernia stage

Walaubagaimanapun, tak semua Degenerative discs akan berakhir sebagai slip disc(hernia), ada yang semakin menipis & menyebabkan geselan di antara vertebrae & menyebabkan kesakitan yang amat, sakit itu lebih kepada rasa ngilu yang keterlaluan.

Treatment for BOTH setakat hari ini kebanyakannya berakhir dengan pembedahan memasang implant untuk mewujudkan gap di antara vertebrae.

TAPI, Saya mempunyai pendapat peribadi berkenaan ini, memandangkan asas disc adalah sejenis cecair protein seharusnya keadaan degenerative ini boleh dibalikkan kembali dengan kaedah pemakanan yang betul & senaman ringkas untuk mendapatkan movement di kawasan berkenaan.

Remember, OUR BODY IS SMART…bcoz our CREATOR Subhanahu waTaala is THE REAL YANG MAHA BIJAKSANA🙂.

Nextime insyaAllah i post on how traditional way to reverse degenerative disc.

Responses

  1. […] Degenerative & Slip Disc […]


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: